(Tuur) de Slijkschepper  

Afbeelding invoegen

Het verhaal achter deze reus 

De figuur van de Berchemse Slijkschepper is gebaseerd op de geuzennaam van de Berchemenaars. 

De naam werd ontleend aan een archiefdocument, waarin een ambtenaar uit Brussel aangeeft dat hij op bezoek komt naar Berchem, maar dat hij zal wachten tot het weer beter wordt.

De Berchemse wegen lagen er nat en slijkerig bij en zijn schoeisel was daar niet tegen bestand.

De slijkschepper zou de man zijn die met een soort van grote pollepel de rioolputten moest leegscheppen en het slijk in een emmer opving.

De voornaam Tuur werd toen nog niet gebruikt door het Berchems Reuzenfonds maar werd later aan de reus toegevoegd door het berchemse Sinterklaascomité.

 

 

Jules Pilot  

Afbeelding invoegen

Het verhaal achter deze reus 

De voornaam verwijst naar Jules Tyck (1889-1924), een Antwerpse wielrenner en piloot.

Hij volgde vlieglessen in de school van Louis Blériot. Op 7 mei 1910 haalde hij zijn vliegbrevet.

Op 1 augustus van datzelfde jaar vestigde hij meteen een nieuw wereldhoogterecord, hij vliegt tot 1.700 meter, hij zet daarna nog andere prestaties op zijn naam. 

Bij de aanvang van WO I meldt hij zich vrijwillig aan als vliegenier bij het leger. Omwille van gezondheidsreden is hij genoodzaakt om in 1916 uit het leger te treden

Zijn vriend Jan Olieslagers weet intussen de Belgische overheid te overtuigen om een luchthaven te bouwen.

De Luchthaven ligt in Deurne, net over de grens met het district Berchem, deze wordt geopend in mei 1923.

 

Miss Groenenhoek     

 Afbeelding invoegen

Het verhaal achter deze reus 

Miss Groenenhoek zag in 1999 het levenslicht als vertegenwoordigster van de wijk Groenenhoek in Berchem. 

Vroeger vonden er in de Berchemse wijk Groenenhoek missverkiezingen plaats tijdens de lokale braderij. Hieruit ontstond Miss Groenenhoek en tegenwoordig is deze reuzin een 'symbool' van de hedendaagse dynamiek in deze wijk.

Nadat Miss Groenenhoek huwde met René, reus van de volkstuintjes in Deurne, veranderde ze van kledij én van district. Ze verhuisde van Wilrijk naar Berchem waar de Berchemse Reuzengilde haar onder haar vleugels nam.

 

Miss Groenenhoek werd opnieuw gestyled. Haar hoofd werd opnieuw gemaakt, haar romp werd opgebouwd uit riet en er werd een nieuw houten onderstel op wielen voorzien. Zo kan de reuzin van binnenuit geduwd worden. Verder werd ook de bestaande kledij aangepast.